понеділок, 30 вересня 2013 р.

Задачі з медичної генетики (додатково для тренувань ЗНО)

Моногібридне схрещування

1.     Блакитноокий чоловік, батьки якого мали карі очі, одружився з кароокою жінкою, у батька якої очі були блакитними, а в матері – карими. Якого потомства можна очікувати в цьому шлюбі, якщо відомо, що ген карих очей домінує над геном блакитних?
2.     У людини ген однієї з форм спадкової глухонімоти є рецесивним щодо гена нормального слуху. Глухоніма жінка вийшла заміж за чоловіка з нормальним слухом. Їхня дитина – глухоніма. Визначте генотип жінки, її чоловіка та дитини.
3.     У братів Олександра й Петра очі сірі, а в їхньої сестри Ольги – блакитні. Мати цих дітей блакитноока, хоча її батьки мали сірі очі. Як успадковуються блакитний і сірий колір очей? Який колір очей має батько Олександра, Петра й Ольги? Встановіть генотипи всіх членів сім'ї. 
4.     Наявність пігменту у волоссі людини домінує над альбінізмом (відсутністю пігменту). Чоловік і дружина гетерозиготні за пігментацією волосся. Яке можливе народження у них дитини-альбіноса?
5.     Дитяча форма амавротичної родинної ідіотії (Тей-Сакса) успадковується як аутосомна рецесивна ознака і закінчується звичайно смертю до 4-5 років. Перша дитина в сім'ї померла від цієї хвороби в той час, коли повинна була народитися друга. Яка вірогідність того, що наступна дитина теж буде хворою?
6.     Ахондроплазія передається як домінантна аутосомна ознака. У сім'ї, де обоє батьків хворіють на ахондроплазію, народилась здорова дитина. Яка вірогідність того, що наступна дитина в цій сім'ї буде здоровою?
7.     Одна з форм цистонурії успадковується як аутосомна рецесивна ознака. У гетерозигот спостерігається лише підвищений вміст цистину в сечі, а в гомозигот – утворення цистинових камінців у нирках. Визначте можливі форми прояву цистонурії в онуків, якщо обидві бабусі були здоровими, а обидва дідусі хворіли на цистонурію.
8.     Серповидно-клітинна анемія успадковується як неповністю домінантна аутосомна ознака. Гомозиготні індивідууми вмирають зазвичай до настання статевої зрілості; гетерозиготні – життєздатні, анемія в них найчастіше проявляється субклінічно в легкій формі. Малярійний плазмодій не може використовувати для свого живлення S-гемоглобін. Тому люди, які мають цю форму гемоглобіну, не хворіють на малярію. Яка вірогідність народження дітей, стійких до малярії, у родині, де обоє батьків гетерозиготні щодо серповидно-клітинної анемії?