вівторок, 1 жовтня 2013 р.

Задачі (ІІ частина)

Дигібридне схрещування

1.     Батько хворіє на мігрень (домінантна ознака),  а мати здорова. У батька нормальний слух, у матері – також, але вона має рецесивну алель глухонімоти. Яка ймовірність народження у них дитини з обома хворобами. Якщо батько гетерозиготний за обома генами?
2.      Глаукома дорослих успадковується кількома шляхами. Одна форма визначається домінантним аутосомним геном, інша – рецесивним теж аутосомним, не зчепленим з попереднім геном. Яка вірогідність народження дитини з обома формами глаукоми у випадку, якщо обоє батьків гетерозиготні за обома парами патологічних генів?
3.      У людини праворукість домінує над шульгавістю (переважне володіння лівою рукою), а ахондроплазія (недорозвинення трубчастих кісток) – над нормальним розвитком скелета. У родині, де чоловік і жінка праворукі та страждають на  ахондроплазію, народилося троє дітей: праворука з ахондроплазією, шульга з ахондроплазією і праворука з нормальною будовою скелета. Визначте генотипи батьків та дітей.
4.      У здорових батьків народилася дитина – глухонімий альбінос. Визначте генотипи батьків, якщо відомо, що глухонімота та альбінізм – рецесивні ознаки.
5.      Причинами вродженої сліпоти можуть бути аномалії кришталика і рогівки ока. Це рецесивні ознаки, які успадковуються незалежно. Мати й батько здорові, але є носіями рецесивних алелей сліпоти. Яка ймовірність народження у них здорових  і хворих дітей? 
6.      Визначте ймовірність народження дітей з видовженим обличчям та ямочками на щоках у родині, якщо: бабуся по лінії батька була круглолицею, гетерозиготною, без ямочок на щоках, а дід – круглолицим, гомозиготним, без ямочок на щоках. Батько успадкував ознаки батьків. Бабуся по лінії матері була з видовженим обличчям і ямочками на щоках, а дід – круглолицим, без ямочок на щоках. Донька успадкувала ознаки матері. Кругле обличчя і ямочки на щоках – домінантні ознаки.

7.      Мати має вільну мочку вуха (домінантна ознака) і гладеньке підборіддя, а батько – прирослу мочку і ямочку на підборідді (домінантна ознака). Син має вільну мочку вуха і ямочку на підборідді, а донька – ті ж ознаки, що й мати. Напишіть можливі генотипи цих батьків і дітей.